ExBet: Een militaire operatie?

Toen mij als bestuurslid werd gevraagd ExBet te doen, heb ik eerst maar eens gevraagd wat dat inhield. Ik zag me al door het Midden Oosten sjouwen op bergschoenen en met een grote zonnehoed op. Niet echt mijn ding. Maar het viel mee: werkbezoeken bedenken, plannen en organiseren. Externe betrekkingen voor de afdeling verzorgen …. Geen probleem dus.

George las tijdens de Nieuwjaarsborrel een lijstje op van alle werkbezoeken die we hebben afgelegd: dat was toch al een hele opsomming. Mijn belangstelling gaat uit naar duurzame, groene onderwerpen en in het kader daarvan hebben wij een aantal bezoeken afgelegd. De heer Meijberg heeft ons een bijzonder beeld geschilderd van het afvalperron: ‘Wij hebben drie attracties in Almere met zo’n 400.000 bezoekers per jaar’: drie afvalperrons in de verschillende stadsdelen. Nu wij als Almeerders, geld terug krijgen omdat we ons afval scheiden, zien we dit terug op de OZB – afrekening. De gemeente Almere heeft in 2010 de Kunststof Aanmoedigingsprijs gewonnen.

Het bezoek aan de Vijfhoek was echt een eyeopener. Vijf commerciële bedrijven hebben de Vijfhoek opgericht omdat zij het zonde vonden dat het afval via de weg naar Alkmaar werd getransporteerd. Afval dat in Almere wordt verwerkt en daarna verkocht als grondstof maakt winst in meerdere opzichten. Geen CO2 uitstoot tijdens het vervoer, werkgelegenheid in Almere en omzet voor een nieuw bedrijf. De enorme berg plastics die buiten op het terrein lag was indrukwekkend: deze berg kwam uit België (vervoer!!) het Belgische bedrijf had er geen plaats voor. Van tijd tot tijd wordt de berg kleiner want ook dit plastic wordt gerecycled en de Vijfhoek laat zich betalen voor het opslaan.

Een heel ander bezoek was onze ontmoeting met het P-team Almere. Het P-team is als actieteam ontstaan vanuit Pafemme die weer ontstaan is vanuit de commissie Pavem (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen), een initiatief van het kabinet Balkenende II waarin ook prinses Maxima par-ticipeerde. Doel is participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen te bevorderen. In 2012 wil het team de Internationale Vrouwendag met een speciale bijeenkomst vie-ren: men denkt aan een activiteit met als thema’s: onderwijs en arbeid, veiligheid en vrede en bestuur. Ik heb boeiende vrouwen ontmoet die zich willen inzetten voor andere vrouwen en voor de maatschappij.

Het bestuur (en fractie) krijgt zo kennis van de Almeerse maatschappij en het is gewoon heel boeiend om deze mensen te leren kennen. Vaak veel te kort maar er is altijd nog een ontmoeting mogelijk. Ik blijf nog wel een tijdje ExBetten.

Archief